• Imprimeix

Sortida de descoberta dels elements naturals i antròpics del camí de Les Obagues a la Serra de Rubió

Vine a reconèixer els diferents elements naturals i antròpics (construccions de pedra seca, recuperació del Camí de Les Obagues, geologia de la zona, treballs forestals, cremes controlades i ecologia del foc) del Parc Natural

 

Quan

Data27.05.2017 - 16.05.2017

Hora9:30h a 13:30h

Afegeix al calendari de Google

Més informació:

Punt de trobada: Ermita de La Salut, Collbató

Recorregut: 7,5 Km aprox.

Desnivell: 215 m

Dificultat: baixa, per a tots els públics (distància llarga)

Material necessari: Calçat adequat, aigua i esmorzar

 

Inscripcions:

Oficina del Parc Natural a Montserrat

E-mail: patronatmontserrat.presidencia@gencat.cat

Tel. 93 835 06 44

Mapa del recorregut

Amb motiu del dia Europeu dels Parcs Naturals, el Patronat de la Muntanya de Montserrat organitza una sortida guiada apta per a tots els públics, per la zona meridional del massís de Montserrat i més concretament per la serra de Rubió. La sortida es preveu pel matí del dia 27 de maig del 2017 i te com a objectius la divulgació i la posada en valor dels diferents elements naturals i antròpics que trobem dispersos en aquesta zona així com l’explicació dels diferents projectes i treballs duts a terme en aquesta serra durant els darrers mesos.

Com a guies i ponents de la jornada tindrem:

Bombers GRAF de la Generalitat de Catalunya (Asier Larrañaga o membre de GRAF BCN): Ens explicaran les diverses actuacions realitzades en motiu del projecte Life com son les cremes controlades realitzades a la vessant Sud de la serra de Rubió. Punts estratègics de gestió, reducció de combustible, ecologia del foc.

Lidia Quevedo: Técnica de medi Ambient de l’Ajuntament d’Esparreguera, membre del CREAF i presidenta de l’Associació de Propietaris  Forestals dels Entorns de Montserrat. Ens explicarà les diferents feines d’estassada i reducció de combustible realitzades en tota la vall de La Salut.

Joan Soler: Jove i prolífic geògraf Olesà, autor de 6 llibres relacionats amb l’excursionisme i el patrimoni, així com col·laborador en diverses exposicions sobre incendis i pedra seca. Ens explicarà d’una manera amena i didàctica la geologia del Montserrat sud així com de les serres adjacents i la importància de la incorporació d’aquesta zona dins del Geoparc.

Ivan Fernàndez: Alma mater dels Amics del Dall, empresa local dedicada a la recuperació del patrimoni rural i forestal. Ens guiarà pels camins de la serra i ens explicarà les curiositats naturals i antròpiques de la zona, fent especial èmfasi en la tècnica de la pedra seca i en el recentment recuperat camí de les Obagues.

 

Descripció de la ruta.

Partirem de l’àrea d’esplai de la Salut(1) al terme municipal de Collbató. Agafarem el camí que mena cap el nucli històric i resseguirem la fotogènica passarel·la que transcorre per les últimes cases del poble amb unes vistes espectaculars vers el Serrat de les Garrigoses i l’ermita de la Salut.

Passarem per la volta de ca l’Arpada i agafarem el sender que passant per la premsa Vella ens condueix fins als forns de calç de can Rogent (2), on explicarem la geologia peculiar de la serra de Rubió i l’ús preindustrial que se’n va fer durant el segle XX.

Pujarem per les escales de gat i ens dirigirem al camp d’ametllers o camp de tir(3), amb unes vistes úniques de l’entorn. Aquí farem una parada obligada per parlar sobre la geologia de la zona, les feines d’estassada dutes a terme i de les diferents actuacions realitzades en aquest pla (camps de cultiu i abelles).

Seguirem vers llevant per baixar fins al coll de can Rubió(4) punt on parteixen terme Collbató i Esparreguera. Després de planejar per un corriol amb bons marges de pedra seca enfilarem una forta pujada vers el capbrot del Rubió (5), on veurem i ens explicaran les cremes prescrites dutes a terme en aquesta zona.

Baixarem aleshores cap a ca n’Estruc per pista ample on observarem diverses barraques de pedra fins arribar al camí de les obagues on podrem gaudir de velles construccions en pedra seca i d’un espectacular camí empedrat (6,7 i 8).

Seguirem el camí que torna agafar desnivell en direcció Collbató, les vistes son espectaculars i tindrem bones perspectives de les feines realitzades a la vall del Torrent de la Salut (9).Després de remuntar tot el camí trencarem cap a tramuntana per veure la històrica i eixuta font Closa (10).

Per últim ens aproximarem al torrent de la Salut per una bonica roureda (11) fins arribar a l’àrea d’esplai i donar per finalitzada la sortida.

Horaris

9:30h a 13:30h

Preus

Activitat gratuïta

Més informació

Descarrega’t el cartell  [PDF, 1 Bytes ]

Organitza

Parc Natural de la Muntanya de Montserrat