• Imprimeix

Itinerari circular per la regió de les Agulles i dels Frares Encantats, pel Coll de Port

Itinerari circular per la regió de les Agulles i dels Frares Encantats - pel Coll de Port -

Comencem el recorregut a l’àrea de Can Maçana en direcció al Monestir de Montserrat, pel GR-172, seguint les indicacions del Parc Natural.

Anem pujant per un camí ample de pendent pronunciat a l’inici, que de mica en mica disminuirà el seu desnivell.

En poc temps arribarem al mirador del Coll de Can Maçana, on hi ha instal·lat un plafó amb el perfil de la comarca del Bages, gran part de l’Anoia i el Vallès Occidental, i els Pirineus al fons.

Uns metres més enllà trobarem una cruïlla que ens conduirà a Sant Pau Vell, església romànica en runes datada de l’any 1084, a dalt del turó encara podem observar algunes restes de l’antic castell de la Guàrdia o de Bonifaci, documentat l’any 973.

Retornem al camí principal i continuem en direcció a la Roca Foradada i la Cadireta, sempre seguint les indicacions destí Monestir de Montserrat.

Arribarem a una gran esplanada, estem al Coll de Guirló. Un tros més endavant, veurem un corriol que surt a la dreta en direcció al Refugi Vicenç Barbé, que és per on tornarem per finalitzar el nostre recorregut. Nosaltres seguim tot recte, creuant un pas de fusta, que restringeix el pas de bicicletes i cavalls. Hem de recordar que estem en territori de Reserva Natural.

Ara ja som molt a prop de la Roca Foradada, el camí ens porta just a sota de la Cadireta. És bastant habitual trobar escaladors que s’enfilen per les roques, anomenades popularment “Agulles”.

Continuem pel GR-172, ara ja més atents, perquè en breu trobarem una bifurcació, la dels Frares Encantats, que es troba a una altitud de 837 metres. Agafem el corriol de la nostra dreta, que ens dirigeix cap al Coll de Port en clara ascensió.

Mentre ascendim, podrem gaudir de la sobrietat del paisatge i la verticalitat de les parets de roca dels Frares Encantats. Tot seguit, trobarem una nova cruïlla que prendrem a l’esquerra en direcció al Coll de Port.

El sender transcorre entre la roca i la vegetació amb petites clarianes que ens permeten observar el paisatge del municipi de Marganell. Passarem per davant de la font del Coll de Port.

Arribem al coll, on trobem un senyal que ens indica que estem a 975 metres d’altitud. Descendim una mica i girem a la dreta en direcció al Refugi Vicenç Barbé pel PR C-78. El camí és planer i ombrívol a causa de la gran densitat d’alzines que l’envolten.

Si parem atenció, a la dreta del camí trobarem una font a l’interior d’una petita cova, és la font de l’Esllavissada.

Una mica més endavant, s’obre una clariana des d’on podem observar la Roca Rodona, en primer terme, la Vella a la dreta, i la zona d’Ecos a l'esquerra.

Arribem al pas del Príncep i aquí agafem el corriol que marxa a la dreta.

Més tard ens trobarem amb un encreuament de tres camins i prendrem el de l’esquerra, on es poden veure clarament les agulles del Dit i del Lloro.

Ara anem descendint durant una bona estona fins a arribar al Torrent del Lloro, on el camí es torna planer fins a arribar a la Canal Ampla, senyalitzada amb un indicador del parc. Ens trobem a 903 metres d’altitud. Seguim en direcció al Refugi Vicenç Barbé.

El refugi és una petita edificació inaugurada el gener de 1961, cedida pel veí del Bruc, el Sr. Joan Maria Cases de Muller. Situat a 900 metres d'altitud, té capacitat per a unes vint persones.

Deixem enrere el refugi i continuem descendint pel corriol marcat amb els colors del PR C-78 (blanc/groc).

En breu, trobarem una cruïlla a la nostra esquerra que ens duria fins al poble del Bruc. Nosaltres seguim recte cap a Can Maçana pel camí de la Portella.

Arribem al coll de la Portella, on es veuen imponents davant nostre la Roca Gran de la Portella, a l’esquerra, i la Roca Petita de la Portella, a la dreta.
Baixem entre roques pel pas de la Portella tenint cura de no relliscar, sobretot en dies de boira o de pluja.

Un cop superat el pas, podem veure al fons les ruïnes de l’església de Sant Pau Vell. Anem resseguint el corriol, que ens durà de nou al camí de l’inici del recorregut.

Finalitzarem l’excursió a l’àrea de Can Maçana.

 

Itinerari circular per la regió de les Agulles i dels Frares Encantats - pel Coll de Port -
Dificultat Mitjana
Distància 5,7 km
Durada Aproximadament 2 h 15 min
Indret de sortida Can Maçana

 

Fitxers Shape

Fitxers Shape

SRC: (EPSG:25831 – ETRS89/UTM zone 31N)

 • Respecteu la propietat privada. No passeu per sobre dels prats de dall i cultius.
 • Respecteu el patrimoni cultural i històric. Cal preservar-lo per a les generacions futures.
 • La captura i recol·lecció d’animals, roques, minerals i plantes no són permeses en tot l’àmbit del Parc Natural.
 • Està prohibit tirar qualsevol tipus de deixalla en tot el Parc Natural. Utilitzeu sempre les papereres o emporteu-vos la brossa que genereu.
 • Està prohibit fer foc en tot el Parc Natural.
 • L’acampada lliure és prohibida en tot l’àmbit del Parc Natural. Per a més informació d’on poder pernoctar adreceu-vos a l’Oficina d’informació del Parc.
 • No feu sorolls innecessaris. Respecteu la tranquil·litat, especialment als llocs de nidificació dels ocells.
 • Està prohibida la circulació rodada pel Parc Natural a excepció de les pistes i carreteres obertes al públic.
 • Els gossos s'han de portar lligats a fi de no molestar la resta de fauna salvatge.
 • El senderisme és la millor manera de conèixer el patrimoni dels espais naturals. Seguiu els senders i camins senyalitzats, és fàcil desorientar-se per un terreny abrupte.
 • Atenció! - Zona de despreniments.
 • Abans de sortir, informa’t de les condicions meteorològiques i de la possible evolució del temps. Renuncia a l’activitat si les previsions no són bones.
 • Cal extremar les precaucions, sobretot els dies freds d’hivern, dies de boira o pluja i els dies càlids d’estiu.
 • Planifica l’activitat i la seva durada, consulta les guies i el mapa del recorregut.
 • Cal portar un equip adequat per a la vostra activitat. Els canvis meteorològics poden ser molt sobtats.
 • Vés sempre acompanyat o, en tot cas, comunica a algú l’activitat prevista. Si vas en grup, mantingues sempre el contacte amb els altres.
 • Mesura les teves forces. Pensa en la tornada. Porta aigua dins la motxilla per hidratar-te sovint i menja aliments energètics.
 • No surtis dels camins senyalitzats ni agafis cap drecera, ja que afavoreix l’erosió del terreny.
 • No deixeu les deixalles al parc. Emporteu-vos-les i deixeu-les als contenidors o papereres corresponents.
 • La caça al massís és regulada amb la fi­nalitat de mantenir l'equilibri demogràfi­c de les poblacions de fauna cinegètica. A l'hora de planifi­car una excursió, consulteu abans el calendari de batudes de porc senglar previstes per a cada temporada.
 • En cas d’accident, avisa els serveis d’emergències a través del 112. Mantingues la serenitat i dóna el següent missatge d’alerta:
  • Nombre de persones accidentades i edat
  • Lloc de l’accident
  • Situació de l’accidentat: està ferit?, està conscient?, sagna?, respira?
  • Condicions meteorològiques al lloc de l’accident

Oficina del Parc:
Plaça Abat Oliba, s/n
Tel.  93 835 06 44
Fax. 93 835 05 91
Bústia de contacte

Col·lecció d'imatges de l'itinerari.

Camí en direcció a la Roca Foradada i la Cadireta
Roca Foradada, just a sota de la Cadireta
Frares Encantats
Coll de Port
Les agulles del Dit i del Lloro
Pas de la Portella